Article publicat al diari El Periódico el 4 de desembre de 2010
El nombre d'especialistes, consellers àulics i aspirants a taumaturg del PSC s'ha multiplicat durant aquesta setmana postelectoral. No tots els que s'interessen per la futura salut del socialisme català ho fan amb intencions terapèutiques. Alguns pretenen que aguditzi algunes de les seves patologies per deixar-lo en via morta fins d'aquí 23 anys en la política catalana i una vegada per totes en la política municipal. Aquestes aspiracions espúries tampoc poden servir d'excusa als que els agradaria no només aparcar, sinó enterrar, alguns debats pendents en el si de la socialdemocràcia catalana.
Com advertia ahir en aquestes pàgines Xavier Bru de Sala, el PSC no pot participar en altres eleccions al Parlament en la situació de diumenge passat, sense projecte propi i sense voluntat de lideratge. Però aquest debat, com recordaven també ahir els alcaldes, no es pot fer abans d'assegurar-se els bastions municipals que han alimentat les polítiques i els quadros del partit. La clau per entendre els verdaders dilemes a solucionar pel PSC la donava l'historiador Joaquim Coll: «¿Com afronta el PSC el debat al voltant del binomi competitivitat econòmica/Estat del benestar?».
El nucli del problema
El PSC no pot analitzar el que li va passar diumenge passat sense tenir en compte aquesta perspectiva. Malgrat els elefants dibuixats pels corifeus mediàtics de Mas i de Rajoy, el que li ha passat a Montilla -encara que a Ferraz s'esforcin a posar-ho només en clau nacionalista- i el que li pot passar a Hereu i a Zapatero té a veure amb la resposta que donin al binomi competitivitat-benestar. Les generacions que no van viure el procés d'integració d'Espanya a la UE consideren que la protecció social és un dret més natural que adquirit. I són les mateixes que avui, quan la crisi les afecta, recorden els anys de creixement que van administrar el PP o CiU. I són les que sense cap aspecte racista pateixen el col·lapse de determinats serveis socials en un país com Catalunya o en una ciutat que ha vist augmentar la població amb menor poder adquisitiu. I no saben què en pensa el PSC.
Albert Sáez, director adjunt El Periódico de Catalunya
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada